Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

LES NOMBRES ORDINAUX / Τα αριθμητικά τακτικά επίθετα


Les adjectifs numéraux ordinaux = Τα τακτικά αριθμητικά επίθετα
Τα τακτικά αριθμητικά (πρώτος, δεύτερος, τρίτος,....)χρησιμοποιούνται στη γαλλική γλώσσα τόσο συχνά όσο τα χρησιμοποιούμε και στην ελληνική : στις τάξεις των
σχολείων, 
στα κλάσματα, στους ορόφους ενός κτιρίου, στην σειρά κατάταξης διαγωνιζομένων ή αθλητών, στον καθορισμό των γεωγραφικών διαμερισμάτων του Παρισιού (θυμάσαι πόσα arrondissements έχει το Παρίσι; Ποιο από αυτά βρίσκεται στο κέντρο; Ρίξε μια ματιά στην αρχική σελίδα του Oh là là! και θα το βρεις!).....Πριν συνεχίσεις παρακάτω, εννοείται πως ξέρεις ήδη τους αριθμούς στα Γαλλικά! Αν πάλι, δεν είσαι απόλυτα σίγουρος/η, ρίξε μια ματιά στην ύλη της Ε' και της ΣΤ' Δημοτικού σ'αυτό το σάιτ για να τους ξαναθυμηθείς.



Αν παρατηρήσεις τον παρακάτω πίνακα, θα δεις ότι ο γενικός κανόνας σχηματισμού των τακτικών είναι να προσθέσουμε την κατάληξη     
-ième στο απόλυτο αριθμητικό επίθετο.  Επειδή όμως, όταν λέμε "γενικός κανόνας" εννοούμε κάτι που συμβαίνει τις περισσότερες φορές, αλλά όχι πάντα, ας δούμε σε ποιες περιπτώσεις δεν ισχύει αυτός ο γενικός κανόνας. 

Στο "πρώτος": premier
Στο "δεύτερος":  deuxième (όταν ακολουθεί τρίτος) αλλά και second (όταν δεν ακολουθεί "τρίτος")
Στο "πέμπτος" : cinquième
Και τέλος, στο "ένατος": neuvième
Επίσης, όταν το απόλυτο αριθμητκό τελειώνει σε -e ,τότε αυτό καταργείται (quatre/quatrième)
Να θυμάσαι ακόμη, ότι όταν πρέπει να μετατρέψουμε σε τακτικό αριθμητικό έναν μεγάλο αριθμό, τον αφήνουμε όπως είναι και μετατρέπουμε σε τακτικό μόνο το τελευταίο του ψηφίο. Π.χ.  158ος = cent cinquante huitième (άντε πάλι τυχερό, τη γλύτωσες, είναι πιο εύκολο από τον αντίστοιχο ελληνικό τακτικό που πρέπει να πεις "εκατοστός πεντηκοστός όγδοος"!)

Picture
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
ΒΑΘΜΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΥΠΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου