Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

La chasse aux œufs à N.Moudania (en Chalcidique)

 ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ! JOYEUSES PAQUES ! FROHE OSTERN !



Λαγοί, καμπάνες και κυνήγι αυγών...

cliquez 1ο Γυμνάσιο N. Μουδανιών Χαλκιδικής



Την Παρασκευή 7 Απριλίου οι μαθητές των Γερμανικών και των Γαλλικών του σχολείου μας, του 1ου Γ/σίου Ν.Μουδανιών,  των Α1 και Α3 τμημάτων, γνώρισαν το κοινό έθιμο των δύο 
χωρών, «το κυνήγι των πασχαλινών αυγών». Αρχικά οι δύο καθηγήτριες παρουσίασαν στην τάξη 


το έθιμο και την ιστορία του στο πλαίσιο των πασχαλινών παραδόσεων. Τα παιδιά εντόπισαν ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες μιλώντας και για προσωπικές τους εμπειρίες.

Στη συνέχεια «βίωσαν» το έθιμο: αφού χωρίστηκαν σε ομάδες αναζήτησαν τα κρυμμένα αυγά στην αυλή του σχολείου με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Με αυτόν τον ευχάριστο τρόπο οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ήθη και έθιμα άλλων χωρών.




La chasse aux œufs est un jeu au cours duquel des œufs de différentes tailles, généralement en chocolat, sont cachés dans différents endroits afin que les enfants les trouvent. Les œufs collectés sont conservés par les enfants.
Le jeu est généralement lié à la fête de Pâques, en utilisant des œufs de Pâques.

lzgl7thl.gif




Ένα πασχαλινό έθιμο από Γαλλία και Γερμανία, «το κυνήγι των πασχαλινών αυγών». 




 Στη Γερμανία, για τα παιδιά,
η ημέρα του Πάσχα είναι μέρα χαράς, καθώς τους επισκέπτεται ο πασχαλινός λαγός και κρύβει στο κήπο τους  αυγά. 
Ο λαγός συμβολίζει  τη σβελτάδα, την εγρήγορση, την τύχη, τη γονιμότητα. Έτσι την Κυριακή του γερμανικού Πάσχα είναι αυτός που φέρνει τα σοκολατένια αυγά, παλαιότερα ζωγραφισμένα ή απλώς βαμμένα με κόκκινη ή μπλε μπογιά. Σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας τα σοκολατένια τα φέρνει η αλεπού (Βεστφαλία), σε άλλες ο πελαργός (Θουριγγία) και σε άλλες ο πετεινός (Βοημία).



Στη Γαλλία και στο Βέλγιοοι καμπάνες είναι αυτές που μεταφέρουν τα αυγά του Πάσχα. Από τη Μ.Πέμπτη οι καμπάνες σιωπούν. Η παράδοση που θέλει σιωπηλές τις καμπάνες γεννήθηκε κατά τον έβδομο αιώνα. Η Εκκλησία απαγόρευε να χτυπούν οι καμπάνες σε ένδειξη πένθους από τη Μ.Πέμπτη έως την Κυριακή του Πάσχα για να θυμούνται τον χρόνο που κύλησε ανάμεσα στο θάνατο και την ανάσταση του Χριστού.
Η παράδοση λέει ότι, το βράδυ της Μ.Πέμπτης αναχωρούν για τη Ρώμη όπου ο πάπας τις ευλογεί.
Το πρωί του Πάσχα, οι καμπάνες επιστρέφουν για να αναγγείλουν τη χαρά της ανάστασης του Χριστού. Στη Ρώμη, φορτώνονται με τα πασχαλινά αυγά, τα οποία σκορπίζουν στους κήπους, επιστρέφοντας. Για το ταξίδι, οι καμπάνες εφοδιάζονται  με ένα ζευγάρι φτερά, με κορδέλες ή μεταφέρονται πάνω σε ένα άρμα. 
Το έθιμο είναι να ψάχνουν τα παιδιά, τα πασχαλινά - σοκολατένια αυγά, που είναι κρυμμένα σε  κήπους ή σε αυλές...

 Για το παιχνίδι θα χρειαστείτε:


  • Σοκολατένια αυγά, Πασχαλινά σοκολατάκια ή και οποιαδήποτε άλλη λιχουδιά έχει περιτύλιγμα. Κάποιες ιδέες: γλειφιτζούρια, καραμέλες, γκοφρετάκια, κλπ. κλπ., ως έπαθλο.
  • Οδηγίες στα γαλλικά και στα γερμανικά
  • Χάρτινα ή πλαστικά αυγά για να τα κρύψετε σε κορμούς δέντρων, σε θάμνους, σε γλάστρες, σε παρτέρια, σε τάξεις, ακόμα και στο γραφείο της διευθύντριας 
  • Καλαθάκια για να συγκεντρώνουν μέσα τα αυγά, οι μικροί κυνηγοί. 
  • Ε και φυσικά θα χρειαστείτε τους μικρούς κυνηγούς, έτοιμους για περιπέτεια! 
 
  


ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ! JOYEUSES PAQUES ! FROHE OSTERN !

Οι καθηγήτριες 
Πέτρου Βάγια ΠΕ07
Χατζοπούλου Λία ΠΕ 05


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου